Platform_logo
SENESTE ARTIKLER

friction

documentation

Friction er en gruppeudstilling, hvor værker og en publikation med procesmateriale fra online-serien af samme navn (Friktion) afslutningsvist udstilles i de fysiske rammer i SUM på Absalonsgade 21b. 

‘Friktion’ er efterfølger til ‘Interferens’ og ‘Prospekt’ og er PLATFORMS tredje udstillingsserie støttet af Statens Kunstfond.‘Friktion’ består af fem online-udstillinger med fokus på at udforske nye perspektiver på arkitektens handlingsrum. Serien tager afsæt i samtidens overlappende kriser og undersøger arkitekturens heraf forandrede felt og betingelser. 

Friktion opstår mellem entiteter i bevægelse, og danner fx bjergkæder, lynild, bestøvning og stier i skoven. Friktion skaber ligeledes modstand, og viser sig som en kraft, der trækker modsat den retning, entiteterne bevæger sig i eller modsat den kraft, som søger at bevæge entiteterne.

I hver af de fem online udstillinger indgår der et visuelt og et tekstbaseret værk, som er skabt af kulturgeografer, kunsthistorikere og arkitekter med forskellige praksisformer. Ti forskellige praksisser har således bidraget til Friktion-serien og PLATFORM’s arkiv for arkitektur-kultur.  

Begrebet ‘Friktion’ har været afsæt for nybrud og positiv udvikling i hver af de fem udstillinger.
Forud for produktionen af hver af seriens udstillinger, har der været afholdt en workshop med henblik på at skabe et rum for vidensudveksling og ligeledes for at danne en fælles kontekst for udstillingernes undertemaer; kontaminering og deponering i det urbane, ornamentet som virkemiddel, det afvistes og tvivlsommes arkitektur, arkitektur som social praksis og betydning i arkitektur. 

Udstillingspublikationen viser materialet fra de fem workshops i form af både visuelle og tekstbaserede referencer, skitser og slutteligt de fem tekstbaserede værker ‘Stof, der siver og jord, der æder’ af Michelle Malling, ‘Fra en sand til en sanset verden’ af Ornamental Projects ‘I have too many opinions’ af Sean Yuxiang Li, 'Genhusning' - Gitte Juul og Emmy Laura Perez Fjalland og ‘Spirituelle Rum i Senmiddelalderen' af Laura Katrine Skinnebach, der udgør den ene halvdel af udstillingen. 

Hvert afsnit i publikationen indledes af et ‘Kosmogram’ skabt af hhv. en:33, Stadia Arkitekter, Spacegirls, Gitte Juul og RS. Kosmogrammet er et diagram eller objekt, der afspejler en kosmologi, med andre ord en bestemt forståelse af verden. Kosmogrammet i denne kontekst er et format udviklet af Sofie Højgaard og skal læses som et forsøg på at kortlægge værkernes kontekst og friktionspunkter - mere specifikt temaets dimensioner, og felt, dets aktører, udfordringer, historie og lokale såvel som globale hierarki. 

De udstillede værker er alle installeret sammen med nye værker, elementer eller er bearbejdet i en ny materialitet, således at de går i dialog med hinanden og de fysiske rum, og adskiller sig fra de online værker, der tidligere har været udstillet på PLATFORM’s hjemmeside. 

Temaerne for de fem udstillinger arbejder på forskellig vis med at synliggøre nogle af samtidens problemstillinger og gennem de kunstneriske udsagn at pege på muligheder og alternative praksisformer. 

Tak til alle bidragydere og Pernille Vincents, Flemming Kaul, Line Melballe Bonde, som har stillet deres viden til rådighed. Stort tak til Statens Kunstfond for at støtte og muliggøre projektet.   

Link til publikation

Udstillingsplan og værktitler nederst.

Fotografier af Jenny Sundby.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.